Dondurulmuş gıda ürünlerinde son zamanlarda önemli bir pazar payı yaşanmakta ve bu artan talepte büyük ölçüde gıda endüstrisindeki teknolojik gelişmeler ve sosyo-ekonomik değişimler etkili olmaktadır. Dondurulmuş gıdaların temelinde yatan kavram, gıdalardaki mikroorganizmaların büyümesinin engellenmesi veya engellenmesi ve böylece biyolojik ve kimyasal aktivitelerin mümkün olduğu kadar azaltılmasına dayanmaktadır. Bu işlem, yiyeceklerde bulunan suyun düşük sıcaklıklarda buz kristallerine dönüştürülmesiyle yapılır.
Gıdaların dondurulması, gıdaların kalitesini korumak ve raf ömürlerini artırmak için benimsenen önemli bir muhafaza yöntemidir. Dondurulmuş gıdaların en büyük avantajı, ürünleri kullanırken sağladıkları rahatlık ve kolaylıktır. Isıl işlem teknikleriyle karşılaştırıldığında, gıda kalitesi üzerinde minimum etkiye sahip verimli bir gıda koruma tekniğidir. Dondurulmuş gıdalar mineral ve vitaminlerini korurlar ve karbonhidrat, yağ ve protein içerikleri neredeyse sabit kalır. Kimyasal ve biyolojik faaliyetler engelleneceği için besin değerleri iyi korunur. Ekonomik, kullanışlı, kolay, kullanıma hazır gıdalar olduğundan talep oldukça yüksektir.
Uygun şekilde işlenirse, donmuş gıdalar hem güvenlik hem de kalite yönlerini kapsayan birçok fayda sunar. Dondurulmuş gıdaların kül, asitlik, Ph vb. fiziksel analizleri; su aktivitesi, gıda katkı maddeleri gibi kimyasal analizleri; mayalar ve küfler, aerobik bakteri sayımı vb. mikrobiyal analizler; şeker, yağ asidi, karbonhidrat vb. bileşenleri ile besin değeri analizleri; alerjen analizi; metaller, işleme kalıntıları, pestisitler vb. kalıntı ve kirleticilerin analizleri gıda güvenliği ve kalite kontrolünü kapsamaktadır.